Ede Bevrijd! Een Canadese zomer

foto_website
Datum: 7 maart 2020 00:00 - 10 september 2020 00:00

Locatie: Cultura

Goed nieuws! Vanaf 1 juli is het weer mogelijk de tentoonstelling ‘Ede Bevrijd: Een Canadese zomer’ te bezichtigen van het Historisch Museum Ede bij Cultura Erfgoed. Iedereen is van harte welkom voor een rondleiding over deze expositie waarbij de RIVM-richtlijnen in acht worden genomen. Om uw en onze veiligheid te waarborgen is het mogelijk om met max. 4 personen deze rondleiding te volgen. Daarbij is het voorafgaand aanmelden voor de rondleiding, via info@historischmuseumede.nl, verplicht! Ook zal er gevraagd worden naar eventuele gezondheidsklachten.

Vanwege verbouwingswerkzaamheden is de reguliere ingang van Cultura gesloten. Bij aanmelding wordt u geïnformeerd over de praktische zaken.

Wij zijn zeer verheugd u weer te mogen verwelkomen en kijken uit naar uw komst.

In het project 75 jaar Bevrijding gemeente Ede werken 12 erfgoedorganisaties samen om te vertellen over en beeld te geven aan de bevrijdingsgeschiedenis van de gemeente Ede.

De inwoners van Ede waren dolblij dat de oorlog voor hen voorbij was. Beelden van hun beleving van de bevrijding en de zomer daarna ziet u in de expositie. Er zijn bijzondere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld poesiealbums waarin de bevrijders hebben geschreven.
U kunt de herinneringen lezen die een vijftal inwoners ons hebben verteld over deze belangrijke tijd toen zij nog kind waren.

We nemen u mee naar de grote feesten op 31 augustus en 1 september 1945 met de initiatieven van de bevolking om bevrijdingsbogen te bouwen en mee te doen met de optocht.
Bekijk de bevrijdingsrokken en een originele motorfiets.

Het is ook een bijzondere zomer geworden door de tijdelijke stationering van Canadese militairen en de activiteiten die daardoor ontstonden.

• Van 7 maart 2020 00:00 tot 10 september 2020 00:00